En hoe dit te overwinnen met ‘Empowerment fotografie’

“Oh nee verschrikkelijk” Ik sta nooit mooi op de foto, ik kijk liever niet naar mezelf!”

Zomaar wat veelgehoorde uitspraken van vrouwen met cameravrees tijdens een fotoshoot. Veel vrouwen vinden het niet leuk om op de foto te gaan, terwijl dit helemaal niet nodig is!

Waar komt dit ongemakkelijke gevoel vandaan en hoe kan je juist genieten van een fotoshoot én blij zijn met het resultaat?

In dit artikel ontmoet je Debbie en krijg je 5 tips om nooit meer bang te zijn voor de camera.

Een fotoshoot is niets voor mij

Dit is Debbie. Succesvol als moeder en zelfstandig ondernemer, waarbij ze heelveel mensen helpt en altijd iedereen tot steun is. Maar de foto’s voor haar website stelde ze telkens uit. Want zelf in de schijnwerper staan was niet haar sterkste punt. Herkenbaar?

Op de een of andere manier geeft het altijd z’on ongemakkelijk gevoel als die camera op je gericht is. Ineens word je zelfbewuster en komt onzekerheid om de hoek kijken.

‘Zit mijn haar wel goed’, wat moet ik met mijn armen doen?’ Zaken waar je normaal niet eens over nadenkt ga je ineens allemaal beredeneren. En dat is precies waar het misgaat.

Cameravrees? Of zit er iets anders achter?

Waarschijnlijk doe je enorm je best tijdens die ‘verplichte’ fotoshoots. Je lacht waar het moet en houdt je buik goed in. Maar als je de resultaten krijgt ben je opnieuw teleurgesteld.

Het ziet er zo gemaakt uit. Je lacht, maar je ‘voelt’ t niet. De foto voelt nep, omdat je je eigen ongemakkelijkheid terug ziet op het beeld.

Veel vrouwen hebben last van een vorm van cameravrees. Maar waarom?

Cameravrees gaat verder dan alleen iets van je lijf niet mooi vinden. Het gaat over wat jij gelooft over jezelf, waar jouw overtuigingen zitten als het gaat om je zelfbeeld en je schoonheid.

Empowerment Fotografie

Laten we even teruggaan naar Debbie. Debbie koos voor een empowerment fototraject, omdat ze wist dat ze wel wat extra hulp kon gebruiken. Dit betekent dat na een telefonische intake, Debbie de hele dag langs kwam en we eerst een coachingsgesprek voerden zodat ze goed helder had waar haar angst zat en wat ze nodig had om dit te overwinnen.

Door dit te bespreken kwamen we erachter dat Debbie’s cameravrees eigenlijk veel meer te maken had met de angst om zichzelf echt te laten zien.

De kracht van fotografie

Toch is dat ongemakkelijke gevoel als je voor de camera staat, voor mij juist ook de kracht van fotografie.

Het moment voor de camera doet iets met je, het brengt iets naar boven wat er blijkbaar in zit, maar vaak verborgen blijft.

In plaats van altijd maar foto’s uit de weg te gaan, kan je ook stilstaan en ontdekken welk stukje in jou hierdoor getriggerd word en welke (vaak belemmerende) overtuiging je mag gaan loslaten.

Debbie wist tijdens haar proces één ding heel zeker; “Ik wil dit nu echt helemaal aangaan.”

Met gekleurd pak en vrouwelijke jurk maakte ze de eerste stap buiten haar comfort-zone. Vandaag gaat ze zichzelf laten zien, zodat anderen via haar website ook haar kleurrijke persoonlijkheid kunnen leren kennen.

Aan het begin van de shoot raakte Debbie al snel emotioneel. Het gaan staan als krachtige ondernemende vrouw in plaats van als muurbloempje bracht tranen en ook een trots gevoel met zich mee.

Toen ook Debbie het ongemakkelijke gevoel door de camera kreeg, begreep ze voor het eerst waar het vandaan kwam. Hierdoor overviel het haar niet meer en met hulp van de coaching kon ze zichzelf op dat moment geruststellen en tegen zichzelf zeggen dat het ok was om nu gezien te worden.

Jezelf mooi vinden, mag dat?

Tijdens weerbaarheidstrainingen die ik gaf aan tienermeiden was vaak discussie over ‘jezelf mooi vinden.’ Want een beetje rechtop lopen en ok zijn met jezelf, ben je dan niet gelijk arrogant?

Deze houding geeft bijna het gevoel dat minderwaardig over jezelf denken meer geaccepteerd is, dan dat je durft te staan voor wie jij bent in jouw schoonheid.

Ik zie nog steeds veel vrouwen veel comfortabeler zijn bij het afkraken van hun lijf, dan dat ze het liefhebben. Jezelf mooi vinden is toch vaak iets wat je niet snel zegt.

Een mooie oefening die je kan doen om te ervaren welke invloed je lichaam op je gevoel heeft is heel simpel. Deze oefening helpt je ook tijdens een fotoshoot bewust te zijn van je houding.

  • Ga lopen met gebogen schouders, kijkend naar de grond. Maak geen contact.
  • Vervolg dit door rechtop te lopen, borst op een normale manier vooruit en je hoofd recht, waarbij je open kijkt en contact maakt met je omgeving.
  • Doe het daarna nog eens en til dan je kin 2 centimeter omhoog. Loop zo eens rond.
  • Sta eens stil welk gevoel je krijgt door simpelweg je houding te veranderen. Merk je hoe bepalend het is?

Als het goed is heb je dan ook het verschil ontdekt tussen ‘ staan voor wie jij bent’ en arrogantie 😉 oftewel, twee centimeter.

Zowel het verheffen van je kin boven de ander of het kleiner maken van jezelf doen geen recht aan wie je echt bent. Jij mag gezien worden met jouw verhaal en in jouw unieke schoonheid.

Empowerment Fotografie

Het loslaten van je belemmerende overtuigingen

Voor Debbie betekende het omarmen van haar schoonheid dat ze afscheid mocht nemen van overtuigingen die ze als jong meisje was gaan geloven over zichzelf.

Om een krachtig statement te maken kreeg Debbie de opdracht een brief te schrijven aan het ‘ kleine meisje’ in zichzelf. Dat meisje dat onzeker was en hunkerde naar goedkeuring. Tijdens de shoot las ze deze brief voor.

Het was een intens moment, omdat dit voor Debbie echt een afsluiting was van een tijd uit het verleden. Die pijnpunten waar ze nu compassie voor kon hebben en erkende, maar niet langer haar leven wou laten bepalen.

Met als gevolg een enorme stortvloed van frisse energie die haar hielp om echt vrij te bewegen en haar enthousiasme te laten zien. Het eerste wat ze deed was het rondrennen met armen wijd.

Je mag je lichaam, gebroken of heel, ziek of gezond, mooi of soms iets minder perfect behandelen als vriend in plaats van als vijand.

Empowerment Fotografie

Kijk jouw angst voor de camera aan en ontdek wat het je echt wil vertellen.

Jouw cameravrees of het uit de weg gaan van dat “ongemakkelijk op de foto gaan gevoel” heeft alles te maken met een innerlijke overtuiging. Iets wat jij over jezelf gelooft.

Daarnaast is het ook logisch dat je tijd nodig hebt om te wennen tijdens de shoot. Niet even snel snel en geposeerd, maar gewoon tijd nemen, voelen, bewegen. Contact maken met je lijf en je hart en springen, dansen, rennen wat er maar in je opkomt.

Doe jezelf niet te kort door fotoshoots uit de weg te gaan of door te accepteren dat jij er nooit mooi op zou kunnen staan.

Dat is echt onzin. Veel vrouwen die voor een shoot komen zeggen dat. Ik help ze graag het tegendeel te bewijzen!

Teleurgesteld zijn over hoe jij vaak op de foto staat heeft bijna altijd te maken met het niet weten hoe te ontspannen tijdens een fotoshoot, omdat die overtuiging je lastig valt. Je mag jezelf gerust stellen en tijd maken om contact te maken met je hart en lichaam.

Moet ik er natuurlijk wel bij zeggen dat er veel fotografen zijn die niet de tijd voor nemen voor jouw proces of die zich niet bewust zijn wat er allemaal binnen in jou kan gebeuren.

Zorg daarin dus ook goed voor jezelf en kies een fotograaf waar jij je veilig bij voelt en durft aan te geven wat je nodig hebt.

Debbie is niet alleen heel blij met het resultaat, maar omarmt weer haar vrouwelijkheid inclusief de imperfecties, waardoor ze zich nu ook veel meer durft te laten zien in haar bedrijf.

De reacties die ze krijgt zijn geweldig. “ Dit is de echte Debbie” !

Debbie koos om haar angst aan te kijken en zichzelf toestemming te geven om haar unieke schoonheid te laten zien. Hierdoor zijn de foto’s vol leven en straalt ze echt haar unieke energie uit.

Empowerment Fotografie

Conclusie met 5 belangrijke tips bij cameravrees

  • Ga het ongemakkelijke gevoel dat je krijgt tijdens een fotoshoot niet uit de weg, maar probeer te voelen wat er achter zit. Wat maakt dat je het vervelend vind, welke emotie komen er bij je op, welke overtuigingen voel je daarbij?
  • Probeer je gevoel en overtuiging te begrijpen. Waar komen deze vandaan? Ben je misschien gepest of afgewezen? Of voelt het gewoon als taboe om jezelf mooi te vinden? Of voel je je niet genoeg vrouw? Wat de reden ook is, kijk met compassie hiernaar. Blijkbaar is het voor het kleine meisje in jou, heel spannend om je te laten zien op deze manier. Erken dit.
  • Stel jezelf gerust. Je begrijpt het gevoel nu beter, probeer nu ook waarheid te zeggen tegen jezelf. “Ik ben waardevol en uniek in mijn schoonheid. Ik mag er zijn en gezien worden voor wie ik echt ben. Vroeger durfde ik dat niet, maar de volwassen vrouw in mij kan dit aan, die wil het wel geloven.”
  • Oefen met je houding en voel wat dit doet met je gevoel over jezelf en je omgeving. Probeer eens uit om alleen je houding te verbeteren ook al voelt het van binnen niet zo. Kijk welke reacties je krijgt uit je omgeving. Je bewust worden van je lichaam helpt erg tijdens het op de foto gaan.
  • Zoek een goede fotograaf die de tijd neemt voor je en waar je durft aan te geven wat je nodig hebt.

Wat houdt jou tegen om in je schoonheid te gaan staan?

Schoonheid is niet de perfecte maat of jong en rimpelloos zijn. Maar jezelf toestemming geven om jouw unieke energie en uitstraling naar buiten te laten komen. Dan ‘ leeft’ de foto en zal je zeggen: Ja! Dit is echt wie ik ben!

Empowerment Fotografie

Empowerment fototraject

Wil jij af van je cameravrees en kan je daarbij wel wat ondersteuning gebruiken? Wil jij prachtige foto’s voor jezelf of je bedrijf?

Boek dan een Empowerment fototraject.

Drie sessies waarbij je van eerste aanvraag tot het bekijken van de resultaten gecoacht wordt.

Je komt erachter wat jou tegenhoudt om in je kracht en schoonheid te gaan staan en hoe je dit kan veranderen.

En natuurlijk ontvang je een uitgebreide galerij waarin je je favoriete foto’s zelf kan kiezen. Het traject kan in drie keer, maar ook op 1 dag.

Kom je van ver? Je kan ook overnachten in onze B&B, dan ben je er gelijk even helemaal uit.

Download hieronder de gratis brochure met alle informatie en neem contact met me op voor een telefonische afspraak

Cameravrees bij vrouwen tijdens een fotoshoot. Empowerment fotografie helpt dit te overwinnen. Pauline Kuiper blog

Dank je wel lieve Debbie, dat ik jouw verhaal mocht delen! Debbie werkt als luisterkindwerker/trainer. www.debbievanderveldt.com


Waardeer nu dit artikel!

Empowerment fotografie

Lees meer over alle Empowerment fotografie trajecten!

Pin It on Pinterest